maandag 9 juli 2012

BlogPauze


Tijd voor: niets doen, vakantie vieren, lezen, wandelen en nog een heleboel meer waar ik te weinig aan toe kom, naar mijn zin. Dus een blogpauze. Tot over een tijdje!

vrijdag 6 juli 2012

Hanger van filigraan zilverdraad


Tijdens de laatst gevolgde workshops zilversmeden, op 17 maart 2012, waar ik hier al over berichtte, heb ik gekozen voor filigraan zilverdraad. Met een paar meiden heb ik een geweldig leuke dag gehad in het gezellige atelier van Sandra Dokter. Zij volgt de opleiding goudsmid aan de Vakschool Schoonhoven in Amsterdam. Ze geeft ook zelf workshops, o.a. in zilversmeden.

Ik wilde graag iets met filigraan doen, omdat het zo’n mooi effect geeft en het is weer eens heel wat anders dan een plaatje zilver bewerken. Na het maken van een werktekening, eerst oefenen met metaaldraad. Als het nog geen echt zilver is, heb je de neiging er lustig op los te buigen met je tangetje. Maar toen ik het echte zilveren filigraandraad in handen had, begon ik hem een beetje te knijpen in plaats van te buigen. Gewoon doen, heel voorzichtig en dan komt het best goed.

En het kwam ook goed. Het lukte wonderwel de vormen te buigen die ik getekend had. Na een heel goede tip van één van de meiden heb ik de hanger in zijn geheel omgedraaid. Ik heb de drie aan elkaar gesoldeerde delen omgebogen als oogje. Daarna nog flink wat hameren, schuren, polijsten en poetsen en mijn zilveren filigraan hanger was klaar! Tadaa!

Dit was (voorlopig) de laatste uit de reeks over mijn noeste workshoparbeid. Hopelijk hebben jullie ervan genoten en heb ik voor een beetje inspiratie kunnen zorgen. Volgen jullie ook wel eens een workshop en kun je iets aanbevelen, ik hoor het graag!

zondag 1 juli 2012

We gaan nog even door...

Een zilveren ring dit keer.



Geplaatst op 04-10-2010
Een aantal weken geleden heb ik voor de derde keer een workshop "Zilveren sieraad maken" gevolgd bij de Barnevue. Na twee keer een hanger te hebben gemaakt, wilde ik dit keer een ring maken. Hiervoor wordt een één mm dik sterling zilver plaatje gebruikt. Omdat ik de ring niet te breed wilde, heb ik eerst in de lengte een strookje eraf gezaagd. Het viel niet mee om recht te zagen en kramp in de vingers krijg je er gratis bij. Daarna heb ik nog een stukje in de breedte eraf gezaagd. Uit dit vierkante stukje heb ik een rondje gevijld, hiervan een kommetje geslagen met hamerslag effect. Na het buigen van de ring wordt hij mooi rond geslagen. Dan volgt er veel vijlen, schuren en polijsten om hem mooi glad en gelijk te krijgen. Vervolgens heb ik samen met de lerares het kommetje erop gesoldeerd en hierin een gesmolten bolletje zilver gesoldeerd. Dit is het resultaat.

Ik ben er heel tevreden over. Het is de kramp in de vingers zeker waard geweest.
Eindresultaat van alle deelnemers