zaterdag 3 maart 2012

Verzamelen

Laatst las ik een artikel in de Flow over weggooien. Iedereen zou het kunnen. Ik moest er wel om grinniken, iedereen behalve ik. Als verwoed verzamelaar van van alles en nog wat, heb ik de grootste moeite met weggooien.


Dat komt volgens het artikel door de emotionele lijm die aan spullen kleeft. Weer moet ik grinniken, ik bewaar ook dingen zonder emotionele lijm, alleen maar omdat je nooit weet waarvoor je het nog eens kunt gebruiken.


Een handige opruimtip voor kleding deed mij weer grinniken. Een jaar niet gedragen, weg ermee! Haha, dan hangt het minstens nog een aantal jaren ongedragen in de kast, om vervolgens noodgedwongen plaats te maken, vanwege ruimtegebrek. Want nieuwe kleren heb ik op de één of andere manier toch altijd nodig, vind ik zelf.


Dan belanden de jaren niet gedragen kledingstukken nog niet zomaar in de zak van Max, nee zeg, stel je voor wat je nog zou kunnen maken van die mooie stofjes. Dus verhuizen de mooiste stofjes eerst naar de hobbyzolder, op een stapel andere mooie stofjes c.q. jaren niet gedragen kledingstukken voor hetzelfde nog onduidelijke doel.


Toen we naar dit huis verhuisden, gingen er dozen vol verzamelingen mee, voornamelijk glas en aardewerk. Ik kon onmogelijk alles kwijt, dus hebben veel dozen jaren onuitgepakt op zolder gestaan, toen nog rommelzolder.


Toen kreeg ik last van een zeldzame opruimactie en heb ik heel veel verkocht op Marktplaats, weggedaan of weggegeven. Ruimte en overzicht was het resultaat. (Hoewel ik soms nog wel eens denk: hoe heb ik dat nu toch weg kunnen doen??) Maar goed, rommelzolder werd hobbyzolder en nu is er nog één kast op zolder gevuld met de restanten van mijn verzamelwoede. En meer mag het niet worden.Je snapt wel dat ieder centimeter in de kast nuttig gebruikt wordt om zoveel mogelijk spullen kwijt te kunnen. (Stapelen!)


Toch begint nu ook een ruimtegebrek in de kast op zolder te ontstaan. Eigen schuld, dikke bult. Dan loop ik op de rommelmarkt (moet ik gewoon eigenlijk niet heengaan, maar het is zo leuk) en zie ik ineens een alleraardigst vaasje van Mobach! Oh, die past precies bij degenen die ik al heb! En dat voor maar vier euro! Je snapt het al, zo zorgt mijn verzameldrift voor meer spullen dan er in de kast op zolder passen...


“Lekker weggooien” kopt een stukje in het artikel. Ja, dat zal wel, maar wat dan? Om een lang verhaal wat korter te maken, het wordt tijd dat ik weer eens last krijg van een zeldzame opruimactie.


Hoewel ik mezelf dus niet kan spiegelen met iedereen die het weggooien wel kan, besef ik dat er niets anders op zit. Nu maar stilletjes afwachten tot de zeldzame opruimactie zich voordoet en ondertussen vast bedenken welke spullen er het minst emotionele lijm hebben.


Broodtrommel, doet dienst als naaidoosOp de foto’s een klein gedeelte van mijn tweede hands aankopen, die hun plekje in de kast op zolder af en toe verruilen voor een plekje in de woonkamer.8 opmerkingen:

 1. Wat herkenbaar ... Jouw verhaal. Ik heb net een hele middag op zolder doorgebracht. Veel heb ik weggedaan, waarvan ik zeker weet dat ik er later spijt van krijg. Maar ik moest echt een keer opruimen. En wat ik dan weer leuk vind is, dat je weer hele leuke dingen terug vind! Heerlijk.
  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een geweldige verzameling !
  Neeeeeeeeeee niet wegdoen !!!
  Tenminste niet wat ik hier op de foto's zie.
  Ik zie ook teveel leuks hoor, het is toch heerlijk om rond te neuzen in de kringloop!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is er leuker dan een tijdje rond te neuzen in een kringloop winkel?? en dan je zelf ook nog eens lekker verwennen??
  Je hebt al een mooie verzameling zo op de foto,s te zien en ik zou me wel tien keer bedenken voor je iets weg doet.
  En oh, ik herken dat wel,heb zelf ook jaren lang allerlei rommelmarkten af gelopen.Leuke snuisterijen op de kop getikt en ja ik heb ze nog steeds.
  Fijn weekend,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hihi, zo herkenbaar. Zouden wij misschien als baby eigenlijk een tweeling zijn geweest? ;-)
  Die onderste foto (schaal) vind ik trouwens heel erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh jee, wat lastig als je niet kan weggooien! Ik kan heel makkelijk kopen, maar ook weer wegdoen, behalve natuurlijk persoonlijke dingen. Speelt ook mee dat we een heeeel klein huisje hebben met geen bijkeuken, geen schuur, teen extra slaapkamers etc. alleen een kruipzoldertje waar alles op moet staan. Dus is ons thema: iets nieuws erin? Dan iets ouds eruit! Werkt prima!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoe herkenbaar! Ook wij hebben geen kelder of zolder, maar wel een 'rommelhok', waar ook de diepvries staat en de schoonmaakspullen. Daar staan ook alle bewaarsels, van plastic tassen (ja die moeten nog verknipt worden tot een lange draad) glaswerk, serviesgoed etc. etc. dan in mijn atelier nog allerlei spullen die pas kunnen komen tijdens creatieve uitspattingen... Als er weer een rommelmarktje is, ben ik daar altijd te vinden, maar zonder mijn man, die vindt dat wat ik meebreng ik ook maar in m'n atelier moet bewaren, haha en dat puilt dus lekker uit, ondanks dappere opruimacties!!! Dus ik kan me helemaal voorstellen dat jij die mooie spulletje op de foto niet weg wilt doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuke verzamelingen heb je. Ik probeer maar zo min mogelijk op rommelmarkten en in kringloopwinkels te komen, zie ook van alles wat ik leuk en mooi vind.
  Ik heb een aantal jaren boeken van mij verkocht en kreeg daar later spijt van en heb er veel weer terug gekocht, dus dat schiet ook niet op. Dus doe geen gekken dingen waar je spijt van krijgt :)
  Fijne week, groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb het virus ook. Ben dol op kringloopwinkels (was er vrijdag nog, maar kocht alleen een kaartje maasgaren en 4 schuifspeldjes) en rommelmarkten (het seizoen begint weer hier). Het moet wel in de kasten passen, maar alles zit hier inmiddels wel vol. Maar........ oudste dochter gaat op kamers!! Zij neemt wat spullen mee en dat betekent meer ruimte... Groetjes, Hannie

  BeantwoordenVerwijderen

Je maakt me blij met een reactie, dank je wel!