vrijdag 6 juli 2012

Hanger van filigraan zilverdraad


Tijdens de laatst gevolgde workshops zilversmeden, op 17 maart 2012, waar ik hier al over berichtte, heb ik gekozen voor filigraan zilverdraad. Met een paar meiden heb ik een geweldig leuke dag gehad in het gezellige atelier van Sandra Dokter. Zij volgt de opleiding goudsmid aan de Vakschool Schoonhoven in Amsterdam. Ze geeft ook zelf workshops, o.a. in zilversmeden.

Ik wilde graag iets met filigraan doen, omdat het zo’n mooi effect geeft en het is weer eens heel wat anders dan een plaatje zilver bewerken. Na het maken van een werktekening, eerst oefenen met metaaldraad. Als het nog geen echt zilver is, heb je de neiging er lustig op los te buigen met je tangetje. Maar toen ik het echte zilveren filigraandraad in handen had, begon ik hem een beetje te knijpen in plaats van te buigen. Gewoon doen, heel voorzichtig en dan komt het best goed.

En het kwam ook goed. Het lukte wonderwel de vormen te buigen die ik getekend had. Na een heel goede tip van één van de meiden heb ik de hanger in zijn geheel omgedraaid. Ik heb de drie aan elkaar gesoldeerde delen omgebogen als oogje. Daarna nog flink wat hameren, schuren, polijsten en poetsen en mijn zilveren filigraan hanger was klaar! Tadaa!

Dit was (voorlopig) de laatste uit de reeks over mijn noeste workshoparbeid. Hopelijk hebben jullie ervan genoten en heb ik voor een beetje inspiratie kunnen zorgen. Volgen jullie ook wel eens een workshop en kun je iets aanbevelen, ik hoor het graag!

4 opmerkingen:

 1. Echt heel mooi!
  En een tip voor een workshop: ik wil graag naai- en/of haakworkshops gaan geven. Dus als je mijn eerste cursist wilt zijn... ;-)
  Groetjes, Ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is ook weer prachtig. Ik vind dat je al heel wat ervaring hebt opgedaan op het gebied van sieraden maken, maar er zal zeker nog veel meer zijn en raak je nooit uitgeleerd.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Erg mooi, zo fijntjes en toch een beetje stoer (vind ik)
  Workshops volg ik eigenlijk niet zo vaak, maar heb wel jaren op beeldhouwen/boetseren gezeten. Heerlijk was dat, lekker je hoofd leeg maken en alleen maar met je beeld bezig zijn. Misschien ook iets voor jou?
  Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt weer een knap stukje werk geleverd..wat een prachtige hanger is het geworden!!
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen

Je maakt me blij met een reactie, dank je wel!