dinsdag 2 juni 2015

Workshop Lasersnijden

Voor iets nieuws ben ik altijd in. Dus toen Merula met de workshop lasersnijden kwam, heb ik geen moment getwijfeld en me gelijk opgegeven. Op 26 april was het zover, in het FabLab 13 in Tilburg. Leuk leuk leuk! Ik ontmoette Merula en haar man Frits, dat is al heel leuk. Iemand die je alleen van internet kent, in levend lijve ontmoeten, vind ik wel iets bijzonders hebben.

Het FabLab is gevestigd in een oud bedrijfspand en voldeed helemaal aan mijn verwachtingen van een broeinest voor creatievelingen. Overal stonden mooie spulletjes gemaakt met de lasersnijder. Alleen dat al maakte me heel enthousiast.


Van tevoren had ik al wel nagedacht over wat ik wilde maken, een hanger moest het gaan worden. Na wat schetsjes besloot ik een hanger te maken waarvoor ik een sjabloon met cirkels nodig had. Vergeten mee te nemen, niet aanwezig, maar... geen probleem. Die maak je gewoon even met de lasersnijder... Mijn eerste kennismaking met het apparaat, ik stond versteld van hoe snel ik een sjabloon had om mee te werken.

Op het scherm van de laptop zie je mijn cirkeltekening.
Op tafel ligt de cirkelsjabloon.

Ik maakte een cirkeltekening, deze werd gescand en vervolgens ging ik de tekening bewerken in het programma Inkscape. Even wennen, dat gepruts met vectorpunten. Al doende begonnen mijn strakke cirkels steeds minder strak te worden... oh, dat kan ook... hé, dit is veel leuker... ja, zo ga ik het doen... Echt leuk hoe je al doende nieuwe dingen ontdekt!

Binnen no time had de lasersnijder de hanger gesneden uit een plaatje hout. Het apparaat brandt als het ware door het hout heen. Je kunt de diepte instellen, waardoor je er ook mee kunt graveren. Door het branden ontstaat een roet randje rond de hanger. Dit alleen nog even wegschuren, eventueel lakken, ik vind ‘m ongelakt mooier, ringetje eraan en klaar is mijn hanger. Die laatste handelingen deed ik thuis, wat enige tijd op zich liet wachten door onze reislustigheid in mei (klik, klik). Dan nog foto’s maken, verhaal erbij, nou, hèhè, daar is ie dan! Ik ben er helemaal blij mee!
Het was een heel gezellige middag, met leuke mensen en de reis naar Tilburg zeker de moeite waard! Merula en Frits, dank voor jullie gastvrijheid, uitleg en geduld, en niet te vergeten het lekkers ;) Ik vond het superleuk om weer iets nieuws gedaan te hebben en jullie te hebben ontmoet ! 

3 opmerkingen:

  1. o wat heb je er een leuk verslag van gemaakt! Je hangertje is ook echt mooi geworden en nogmaals ik vond het leuk je te ontmoeten!
    Thanx voor de tip van die site. Echt zon site waar je heel lang op kon rond dwalen. Ik ben nu alleen nog op zoek naar een adresje voor dooie mooie insecten :)

    BeantwoordenVerwijderen

Je maakt me blij met een reactie, dank je wel!