woensdag 12 december 2018

Beetje vreemd... vervolg


Bijna vijf maanden geleden schreef ik over de vreemd uitziende bloemknop in een vetplant op mijn vensterbank. Lang heb ik niet hoeven wachten op het geheim van de bloemknop. Die was er namelijk niet, of beter gezegd: heeft zich nooit getoond. Vrij kort nadat ik de foto’s had gemaakt schrompelde de knop in... en zo hangt hij nu nog steeds aan de vetplant, hij valt er niet af, hij blijft gewoon lekker verschrompeld hangen... Nou ja! Wel komen er wat nieuwe sprieten de grond uit, ook leuk, maar ik had toch graag geweten hoe de bloem eruit had gezien. Als iemand mij dat kan vertellen, hoor ik het graag. Nu heb ik dit weekend iets nieuws vreemds, en nog verschrompeld ook, gesignaleerd in mijn tuin. Wij wonen hier al vrij lang en toen we hier kwamen wonen stond de Ginkgo boom al in de voortuin en die staat er nog. Nog nooit heb ik er vruchten in gehad. Het blad is er nu af en ik zag gisteren ineens iets hangen in de kale boom. Eerst dacht ik nog dat een grapjas er kersen in gegooid had, maar na een inspectie met camera en verrekijker vanuit het huis moest ik tot de conclusie komen dat er wel degelijk echte Ginkgovruchten ofwel Japanse noten in hangen. En er vielen er ook nog een paar uit die ik gelijk heb opgeraapt. 
Even googelen leerde me dat de Japanse notenboom van oorsprong uit China komt, al 250 miljoen jaar geleden ontstaan is, ofwel een levend fossiel is. “De noten of zaden zijn abrikoosvormig met een zilveren gloed (vandaar de naam Ginkgo: gin = zilver; kyo = abrikoos). Als de zaden in het najaar op de grond vallen, begint de vlezige zaadhuid te rotten en valt hij er af, waardoor er boterzuur vrijkomt, wat ruikt als ranzige boter. De inhoud van de zaden, ginnan genoemd, wordt in China en Japan beschouwd als delicatesse, waaraan bovendien tal van heilzame werkingen wordt toegeschreven.” (bron Wikipedia) Alleen de vrouwelijke bomen dragen vrucht en pas na 20 jaar! Dan moet er in de buurt toch ook ergens een mannelijke boom staan. En dan moet er ook nog een insect van de die boom naar onze boom gevlogen zijn... 
Ik heb de vruchten alleen in de verschrompelde status gezien en inderdaad geroken, ze ruiken naar zweetvoeten, tenenkaas. Eén van de vruchten was aangegeten, er zijn blijkbaar (gevleugelde ?) liefhebbers. Volgend jaar ga ik dus goed opletten of ik knoppen en bloemen zie en hopelijk daarna de zilvergroene vruchten. Uiteraard kun je ze poten, maar de moeilijkheidsgraad is gemiddeld en geweldig groene vingers heb ik niet. Dus zijn ze uiteindelijk in de kliko beland... Misschien volgend jaar.

4 opmerkingen:

Je maakt me blij met een reactie, dank je wel!