zondag 24 juni 2018

Fotografie #6 en #7


In les 6 bespraken we de foto’s van de opdracht beweging. Mijn foto’s werden goed ontvangen, dat is altijd weer leuk om te horen, als je een opdracht goed hebt volbracht. Maar het was ook leuk om te zien hoe anderen die opdracht ingevuld hadden. Zo doe je weer nieuwe inspiratie op. 
De opdracht voor de laatste les was weer beweging. Van alle bewegingsfoto’s kozen we in les 7 ieder een foto van onszelf en een foto van een ander. Deze werden achter elkaar gemonteerd, in een diavoorstelling. We moesten dus leren kiezen, een best wel lastige kant van fotografie, vind ik zelf. En we moesten leren goed naar compositie te kijken door de foto’s zo achter elkaar te plaatsen dat het een soort in elkaar vloeiende diavoorstelling werd. Dat was echt leuk om te doen, met een verrassend resultaat. Wat ik ook erg leuk vond, is dat drie van de vijf medestudenten een foto van mij uit kozen. Nou ja, wat een eer!! Dus in de diavoorstelling van tien foto’s zaten er vier van mij! 
Deze foto’s nam ik mee voor les 7. De diavoorstelling kan ik niet laten zien, het zijn foto’s van medecursisten en dan heb je dat gedoe met privacy enzo. Dus jullie moeten me op mijn woord geloven dat het een echt supergave diavoorstelling is geworden. 

Sluitertijd 1/10 sec.
Sluitertijd 1/13 sec.
Sluitertijd 1/8 sec.
Sluitertijd 1/3 sec.

De truc van de reeks gaat als volgt: ga tussen de bomen staan, stel je camera in op een lange sluitertijd, richt je camera omhoog, druk af en maak tegelijkertijd een ronddraaiende beweging met je lichaam. Pas op dat je je evenwicht niet verliest, doe dit niet net na een maaltijd, want je kunt er een beetje misselijk van worden. Je moet er wat voor over hebben hè! Je kunt het effect beïnvloeden door sneller of juist langzamer te draaien, maar het meeste effect geeft de sluitertijd, hoe langzamer, of lager het getal, hoe vager het effect. Ik heb bij alle foto’s ISO 50 gebruikt, mooi weer en een lange sluitertijd kunnen zorgen voor overbelichting, vandaar de lage ISO waarde. Brandpuntafstand was bij alle foto’s 18mm en diafragma 22. De verschillende sluitertijden heb ik onder de foto gezet. Mocht je gaan oefenen hiermee, vooral veel plezier!
Dit was de laatste les van de cursus Digitale fotografie voor beginners. Dus ook mijn laatste blogje erover. In de toekomst misschien nog een cursus of workshop, wie weet. In die tussentijd in ieder geval veel, heel veel oefenen, want uiteindelijk leer je daar nog het meest van. 

4 opmerkingen:

 1. Zo mooi die vlucht vogels! Jij bent toch ook wel vaak op het juiste moment op de juiste plaats. Denk ook maar aan de bakfiets. En dat met de bomen ga ik ook proberen. Zo'n leuk effect. Dankjewel voor alle technische uitleg en instellingen. Dat helpt weeral een stuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met de bakfiets heb ik als een echte paparazzi aan de overkant van de weg gestaan en werkelijk alles wat bewoog en iedereen dus, proberen vast te leggen. Dat mag nu natuurlijk niet meer met die privacywet, maar die gold toen nog niet ;) Met de vogels was wel een gelukje, het ging allemaal zo snel, ik stond als een overspannen fotograaf mijn instellingen te doen, mee te bewegen en te klatsen. Dit is de beste van de reeks.

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Als ik er nou gewoon wat minder maak, wordt het al minder moeilijk. Maar dat valt ook niet mee, je kent het wel: nog eentje zo en oh van die kant is het ook mooi, nee dat kan nog iets beter, nog een keer... haha, we doen het onszelf aan ;)

   Verwijderen

Je maakt me blij met een reactie, dank je wel!