zaterdag 24 december 2011

Cadeautjes, een bijzonder initiatief en Het KoetshuisCadeautjes, altijd leuk! En nog leuker als ze handgemaakt zijn! Deze week kreeg ik van Wendy een schattig kerstklokje gemaakt van klei en vilt. Hij hangt mooi te zijn aan de kaarsenkandelaar in mijn Scandinavië hoekje. Ik ben er heel blij mee, dank je wel, Wendy!

En van mijn moeder kreeg ik prachtige handgemaakte windlichten. Cees Klomp, beheerder van het Biologisch Centrum Het Koetshuis, heeft ze gemaakt van restjes van kaarsen. Hij is een inzamelingsactie begonnen en heeft van alle restjes kaarsenvet een heleboel van deze mooie windlichten in allerlei kleuren gemaakt voor de verkoop.
Foto gemaakt door mijn moeder

De opbrengst komt ten goede aan het Biologisch Centrum. Een stukje uit de Barneveldse Krant over het initiatief van Cees Klomp.
Klik om te vergroten

Het Biologisch Centrum is gevestigd in Het Koetshuis, dat zich samen met Kasteel De Schaffelaar en de Orangerie bevindt op Landgoed de Schaffelaar, eigendom van Het Geldersch Landschap. Het Koetshuis wordt al ruim 30 jaar mede gerund door een werkgroep van IVN Lunteren-Barneveld, die geheel uit vrijwilligers bestaat. Hier krijgen kinderen uit groep 3 tot en met 8 van de basisscholen in de gemeente Barneveld biologie onderwijs.
Foto Jan Pit/BDU
Al eerder werd het Koetshuis bedreigd met sluiting wegens het stopzetten van subsidie door de gemeente Barneveld. Na felle protesten is het tij toen gunstig gekeerd. Nu wil de gemeente de geldkraan dan toch echt dichtdraaien. Toch lijkt er nog redding te zijn. Nog een stukje uit de Barneveldse Krant van 20-12-2011 hierover:

Biologisch centrum Barneveld lijkt gered
20-12-2011

BARNEVELD - De toekomst van het biologisch centrum op landgoed De Schaffelaar in Barneveld lijkt veiliggesteld. Het is de bedoeling dat het opgaat in een zogeheten Duurzaamheidscentrum, waar basisscholieren les krijgen op het gebied van natuur en milieu. Initiatiefnemer het Geldersch Huys wil de kosten dekken met nevenactiviteiten als laagdrempelige horeca, een kinderboerderij en de verhuur van expositieruimte.
Dat blijkt uit een memo van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Het is de bedoeling dat de plannen in de eerste helft van volgend jaar verder worden uitgewerkt. De uitvoering moet in de tweede helft van 2012 plaatsvinden. De toekomst van het biologisch centrum was onzeker doordat de gemeente Barneveld per 1 januari de geldkraan zou dichtdraaien.
Het college heeft inmiddels besloten dat de beheerder van het Koetshuis, die in dienst is van de gemeente, tot 1 juli wordt doorbetaald. Op die manier krijgt het Geldersch Huys, verhuurder van kasteel De Schaffelaar en restaurant de Oranjerie, de mogelijkheid de plannen verder uit te werken. Na 1 juli wil het college geen geld meer uittrekken voor het biologisch centrum.

Hopelijk wordt het Biologisch Centrum Het Koetshuis gered van sluiting. Het zou zo jammer zijn als natuureducatie voor de jeugd van Barneveld verdwijnt!Ik wens iedereen heel fijne kerstdagen!

3 opmerkingen:

 1. Bijzondere kaars!
  Het koetshuis mag niet verdwijnen :(
  Fijne kerstdagen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Daar heb je leuk aandacht aan besteed,dank je..
  Deze actie werd een groot succes,ze komen dan massaal aandragen met hun restjes kaarsen.Daar komen deze prachtige windlichtjes uit voort,geweldig toch!!Voor één zo,n windlichtje moet je maar liefst 80 keer dompelen,ja,ja...
  petje af voor Cees klomp.En natuurlijk moet het Koetshuis blijven.
  Nog fijne dagen...groetjes mamaloe,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben het met je eens dat natuureducatie voor kinderen heel belangrijk is. Ik ben een aantal jaren vrijwilliger geweest bij het natuur educatief centrum hier in Gorinchem. Inmiddels is het samengegaan met de Kinderboerderij. Zo'n initiatief mag nergens verdwijnen. En de kaarsen zijn mooi. Ik deed dat als kind ook, nieuwe kaarsen maken van restjes. Groetjes, Hannie

  BeantwoordenVerwijderen

Je maakt me blij met een reactie, dank je wel!