zaterdag 21 april 2012

Workshop glaskralen branden 1

Geplaatst op 15 november 2010

Iets wat ik al lang op mijn "things to do" lijstje had staan: een workshop glaskralen branden. Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover, weer bij de Barnevue, in een heel gezellig onderkomen en net als de Zilverklei workshop werd ook deze workshop gegeven door Esther Diependaal. Ik vond het helemaal geweldig! Volgens mij is dit iets waar je verslaafd aan kunt raken... nog één proberen en nog één en... Dat smaakt naar meer!

Glas is fascinerend. Jaren geleden zijn we eens naar het museum en de glasfabriek Royal Leerdam geweest, wat veel indruk gemaakt heeft. Ik ben helemaal weg van de ontwerpen van A.D.Copier, helaas een beetje te duur, maar zo mooi! Tijdens onze vakanties in Noorwegen zijn we twee keer naar de Hadeland Glasfabriek in Jevnaker geweest, waar ze ook demonstraties glasblazen geven. En... ik heb daar mijn eigen glaasje geblazen.


Nu heb ik dan ook eindelijk zelf glaskralen gebrand. Dit zijn ze geworden. Ik moet nog wel een beetje oefenen, maar ik ben al heel trots.We zijn begonnen met het maken van een basiskraal, daarna hebben we nog drie decoratietechnieken geleerd. Stipjes op de kraal zetten, torentjes van stipjes zetten en deze in de kraal laten vloeien en millefioriglas in de kraal laten vloeien.Klinkt heel eenvoudig en als je ziet hoe Esther dit voordoet, ziet het er ook niet moeilijk uit... totdat je het zelf gaat proberen. Zo... dat valt niet mee om alleen al de kraal rond te krijgen en te houden. Je moet constant de mandrel (staafje waaraan de glaskraal zit) blijven draaien. Vergeet je dat even dan zakt je kraal uit in een druppelvorm of nog erger, valt van de mandrel af... En dan de rest nog... Maar wat een uitdaging, dit wil ik zeker nog een keer (of vaker) gaan doen.

Ook hebben we een leuk sieraad gemaakt met natuurlijk onze zelf gebrande kralen daarin verwerkt. Ik heb er deze volle hanger mee gemaakt aan een veterketting. Ik ben nog niet helemaal zeker of ik de prachtige keramiekkraal eraan zal laten of dat ik er misschien wel iets heel anders mee maak. Wordt dus, net als het glaskralen branden zelf, nog vervolgd...


3 opmerkingen:

  1. Jee, wat ziet dat er prachtig uit! Echt professioneel zelfs! Dat je dit kunt, knap zeg!! Complimenten hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooie glaskralen, geen wonder dat dit verslavend werkt! Je hebt een paar kunststukjes gemaakt, tof!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige kralen! Weet je dat het glasmuseum in Leerdam een nieuw onderkomen erbij heeft, waar je ook zelf workshops glasblazen kan volgen. En ze verkopen daar heel veel moois, van heel betaalbaar tot heel duur :)

    BeantwoordenVerwijderen

Je maakt me blij met een reactie, dank je wel!