vrijdag 29 juni 2012

En dan nu het "echte" werk...

Zilversmeden!

Ik heb in totaal vier workshops gevolgd, waarvan een verslag in drie delen, met als laatste deel, de workshop die aanleiding heeft gegeven tot deze hele reeks.
Geplaatst 29-03-2009
Gisteren heb ik voor de tweede keer een workshop "Zilveren sieraad maken" gevolgd bij de Barnevue. Vorig jaar heb ik deze workshop ook gedaan. Toen heb ik een hanger gemaakt in Lapponia stijl. Dit is een stijl afkomstig van de Sami (Lappen), die zich lieten inspireren door vormen in de natuur. Op deze site is te zien wat voor moois nog steeds gemaakt wordt in Lapponia stijl. Mijn hanger haalt het daar absoluut niet bij, maar het was wel een hele uitdaging om op deze manier iets te maken. Het is een heel vrije vorm van werken, je kunt er van alles mee. Maar dat maakt het niet altijd eenvoudiger. Ik had zelf een steen meegenomen, achteraf gezien net te groot voor de hanger. Verder was het veel werken met de brander om het zilver te smelten en te solderen. Dit is iets dat je veel vaker moet doen om het goed onder de knie te krijgen. Aan het resultaat van de hanger is dat dan ook te zien, maar ondanks dat ben ik er best blij mee.

Voor de tweede keer wist ik al beter wat me te wachten stond, waardoor ik meer voorbereid kon beginnen. O.a. met betrekking tot wat mogelijk is en wat niet. Ik wilde in ieder geval dit keer een strakke vorm maken, wel weer een hanger i.p.v. een ring. Ik heb het plaatje zilver van 2.5 cm bij 2.5 cm zo in tweeën gezaagd dat ik twee driehoeken kreeg. Binnen elke driehoek heb ik met de passer weer een driehoek uitgekrast, zodat de randen overal even dik zijn geworden. Eén van de driehoeken is open gezaagd en daarna is de binnenste driehoek eruit gezaagd. In de andere driehoek is een gaatje geboord, van waaruit de binnenste driehoek eruit is gezaagd. Het lijkt eenvoudig, maar het is erg moeilijk om recht te zagen, ook dat vergt veel oefening. Dan veel vijlen en schuren en polijsten. Vervolgens de driehoeken in elkaar gehangen en de open driehoek dicht gesoldeerd. Weer zagen, vijlen, schuren en polijsten. Met een mooie hanger en veel spierpijn als resultaat.

Maar dat was het wel waard, ik ben er heel blij mee en hij is precies zo geworden als ik in gedachten had. De bovenste driehoek is mat geschuurd, de onderste is glanzend. Ik heb nu nog twee kleine driehoekjes over, dus die kan ik de volgende keer gebruiken. Als deze workshop weer gegeven wordt, ga ik hem in ieder geval nog een keer volgen.

Bovenstaande foto laat het resultaat zien van alle deelnemers.
De workshop werd gegeven door Antje de Rijk.

7 opmerkingen:

 1. Wat maak je toch mooie sieraden en zoveel verschillende technieken die je uitprobeert.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeetje wat mooi zeg! Vooral de driehoek hanger is helemaal geweldig...je hebt talent!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het ziet er prachtig uit wat je gemaakt hebt! Ik vind het ook nog eens heel erg knap, en kan me goed voorstellen dat werken met dit materiaal een echte uitdaging is.. die naar meer smaakt ;)! Fijn weekend!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kunt apetrots zijn op je zelf met die mooi gemaakte sieraden!! en wat een wek zeg..
  Groetjes en een fijn weekend,

  BeantwoordenVerwijderen

Je maakt me blij met een reactie, dank je wel!