vrijdag 30 december 2011

Pop Up! Het boek uit de band gesprongen.

Vanmiddag weer een bezoekje aan een museum gebracht. Voor de tweede maal zijn we naar de tentoonstelling “Pop Up! Het boek uit de band gesprongen” geweest, in Museum Nairac in Barneveld. De tentoonstelling is verlengd tot 7 januari 2012 wegens aanpassing van een aantal vitrines met het thema kerst. De moeite waard voor een tweede bezoekje.

Informatie over Pop Up boeken van de site van Museum Nairac:

“Korte geschiedenis van beweegbare en pop up boeken.

De eerste beweegbare boeken stammen uit de dertiende eeuw. Deze boeken hadden vaak een wetenschappelijk of educatief karakter. Zo werden uitklapprenten gebruikt om berekeningen of landkaarten te tonen en roterende schijven maakten de werking van het heelal inzichtelijk. De eerste boeken waarbij de beweging een essentieel onderdeel uitmaakte van de beleving van het boek waren de ‘speelboeken’ uit het begin van de negentiende eeuw. Hierin kan je door deurtjes te openen of aan strookjes papier te trekken, nieuwe scènes tevoorschijn toveren en figuren in beweging brengen. De werkelijke pop up boeken, waarbij de voorstelling vanzelf omhoog komt wanneer de bladzijde wordt omgeslagen, bereikten in de twintigste eeuw een ongekende populariteit. Sprookjes, de dierenwereld, architectuur, stripfiguren en beroemdheden als Elvis Presley komen tot leven in ingenieuze papieren 3D constructies.”

En een korte foto impressie van ons bezoek:

1 opmerking:

  1. Wouw, wat waanzinnig mooi! Dank je voor het laten zien van al deze juweeltjes! Hier staat ook een kerst pop-up boek te pronk, daar genieten we ook zo van! Jammer dat Barneveld zo ver weg is...

    BeantwoordenVerwijderen

Je maakt me blij met een reactie, dank je wel!