zondag 26 oktober 2014

Groningen, Nederland 2014 #2

Tijdens ons verblijf in Groningen bezochten wij Het Grafisch Museum, tegenwoordig GR-ID genoemd. We gaven ons op voor de workshop Werkmantechnieken: “H.N. Werkman was een beroemde drukker-kunstenaar uit Groningen die een geheel eigen kunststijl ontwikkelde waarvoor hij gebruikmaakte van materialen uit zijn drukkerij.

 

Werkman is vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog omgekomen en heeft ons zijn bijzondere werken en werkplaats achtergelaten. Die werkplaats is te zien in het Grafisch Museum en wordt nog steeds gebruikt. Tijdens een workshop Werkmantechnieken wordt uitleg gegeven over de technieken die Werkman toepaste, waarna u zelf aan de slag gaat om ‘druksels’ te maken.”


Dat leek ons wel wat, zelf druksels maken met de Werkmantechnieken. Maar wat hield dat nu eigenlijk in? In het Groninger Museum werd onze nieuwsgierigheid gewekt, daar was afgelopen zomer ook werk van hem te zien in de tentoonstelling over de Groninger Kunstkring De Ploeg, waarvan hij deel uitmaakte en waarvoor hij verschillende affiches maakte. Werkman gebruikte van alles om druksels mee te maken. De roller, waarmee je dus veel meer kunt dan alleen inkt rollen, als je maar weet hoe. Maar ook sjablonen, zetletters, de letter zelf, maar ook de zijkant, de onderkant, waarmee je heel verrassende effecten kunt krijgen. Onze docent liet zien wat er allemaal mogelijk was, waarna wij zelf lekker aan het drukselen sloegen.


Zelfs het schoonmaken gaf bijzondere resultaten, want ook dat werd op een creatieve manier gedaan. Wasbenzine op de rolplaten spuiten en dan gewoon een vel papier eroverheen trekken, met verbluffend mooi resultaat. Deze vellen blijven in de werkplaats te drogen hangen, waarna het gebruikt wordt als inpakpapier.

Onze eigen kunstwerken zouden eigenlijk ook te drogen moeten blijven hangen, het duurt minstens drie dagen voordat de dikkere lagen inkt goed opgedroogd zijn. Maar dat ging ons niet meer lukken het dan nog op te halen, onze vakantie zat erop en we moesten bijna naar huis. Dus hebben we met vellen papier tussen de werken in alles vervoerd, in caravan en auto verder laten drogen en vervolgens naar TokTok City vervoerd. Gelukkig had ik in de werkplaats foto’s gemaakt, want één van de kunstwerken, naar mijn idee ook nog de mooiste, van Keukenprins, overleefde de tweede verhuizing niet. Helaas!


Volgend jaar is het Werkmanjaar, naar aanleiding van zijn 70e sterfdag. GR-ID organiseert dan een expositie over H.N. Werkman, van 22 augustus t/m 15 november 2015. Ook het Groninger Museum besteedt aandacht aan Werkman, van 11 april 2015 t/m 01 november 2015 is er een tentoonstelling gewijd aan zijn leven en werk. Goed excuus om in 2015 weer naar Groningen te gaan.J

Nu zit de verslaggeving van de zomervakantie dit jaar erop. Het iedere zondag plaatsen van vakantiefoto’s is een goede stok achter de deur geweest voor mij. Ik ga proberen vrolijk verder te gaan, met terugwerkende kracht. Tot dan!Het gesneuvelde kunstwerk...

3 opmerkingen:

 1. Wat ontzettend leuk en mooi. Ik ken het werk van Werkman, houd erg van de eenvoud in zijn stijl.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat indrukwekkend als je dat zo lees...en het lijkt mij ook leuk om zo iets zelf te kunnen doen.Goed van je dat je er foto,s van hebt gemaakt!Och..jammer dat die van Keukenprins is mislukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Simone,
  Wat een creativiteit daar in Groningen, jammer dat je niet al je kunstwerken heelhuids hebt kunnen vervoeren. Mooie werkstukken.
  groetjes,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen

Je maakt me blij met een reactie, dank je wel!