woensdag 7 februari 2018

Fotografie #2


Tijdens les 2 werd de werking van een aantal knopjes op het toestel uitgelegd. Belichting was het onderwerp deze keer. Aan de hand van een paar voorbeeldfoto’s konden we zien wat het effect is van het vergrendelen van de belichting, op mijn toestel kan dat met knopje AEL. Als je een foto neemt waarbij nogal veel licht op de achtergrond is, is vaak het onderwerp op de voorgrond onderbelicht en dus donker, soms bijna een silhouet. Dat komt omdat de camera genoeg licht meet, namelijk de achtergrond en daarop zijn licht toevoeging regelt. Wij hebben de camera bij deze opdracht op stand P, iso 400, de sluitertijd en diafragma worden automatisch door de camera berekend en daarmee dus ook de hoeveelheid licht. Door de camera te richten op schaduw of een donkere plek en de AEL knop ingedrukt te houden, vergrendel je de belichting. Richt je de camera op hetzelfde onderwerp als bij de eerste foto, dan wordt de foto ineens heel anders. Omdat de camera nu het idee heeft dat het te donker is, zal hij meer licht toevoegen, waardoor de lichte achtergrond nog lichter wordt of overbelicht raakt, en het onderwerp niet meer donker is, maar  tevoorschijn komt. Al naar gelang de situatie kun je hiermee dus een ander resultaat krijgen dan hoe je de foto standaard zou maken. Een staaltje how to fool your camera.


Het oefenen hiermee vond ik leuk, ik heb veel foto’s gemaakt, die niet door de schoonheidscommissie zijn gekomen, maar waarop ik wel zag wat de bedoeling was. Weer wat geleerd. Hetzelfde effect kreeg ik met mijn compact camera ook, door de ontspanknop te gebruiken als vergrendelaar. Daarnaast zit er nog een knopje op mijn toestel met -/+. Hiermee kun je de belichting stapsgewijs aanpassen naar donkerder (-) en lichter(+). Deze functie zat ook in het menu van mijn compact camera en heb ik best vaak gebruikt. Bijvoorbeeld in het bos, dan is het net te donker voor een goed beeld. Dan kun je met deze functie de boel net even lichter maken. Of met overbelichte wolkenpartijen, doordat de zon op zijn hoogst staat. Dan kun je hem iets donkerder instellen. Technisch gezien is hier niet veel moeilijks aan, de kunst was vooral om een interessante foto te maken. 

Normale belichting
Belichting + 1
Belichting - 1

Tijdens het maken van de opdrachten, raak ik een beetje in een flow en daar ben ik blij om. Niet alleen heb ik lang getwijfeld over welk toestel ik moest kopen, ook heb ik lang getwijfeld of ik wel zo’n duur toestel moést kopen. Als ik het maar leuk genoeg vind om te blijven doen, als ik het maar niet zat word binnen korte tijd… En dat soort twijfels. Maar ik ben er wel uit, fotograferen is wel echt mijn ding. Ik vind het echt keileuk! Geen weggegooid geld dus!

Normale belichting, Coda Museum
Belichting + 1
Belichting - 1

Ook kregen we ieder persoonlijk nog wat uitleg over scherpstel knoppen op lens en body, bij ieder weer anders. Voor mij verklaarde de uitleg in ieder geval waarom ik soms moeite had met scherpstellen, beter gezegd, waarom de camera niet deed wat ik wilde. Nu weet ik dat ik ook het scherpstelpunt kan regelen met een knop op de body. Kortom, ik ben nog steeds blij met deze cursus.


6 opmerkingen:

 1. Leuk hé fotografie. Ik amuseer me te pletter en de nieuwsgierigheid is gewekt. Er wordt hier nu geoefend en heel veel gelezen. Ook op Pinterest vind je heel veel tips heb ik al gemerkt. Ik heb wel de indruk dat jullie daar ook wel veel over jullie toestellen leren. Wij moeten zelf uitzoeken waar de knopjes bij ons staan en hoe we dat dan moeten aanpassen. Maar over dat meer of minder belichten hebben wij het terloops ook al wel gehad. Maar dat is dan weer geen oefening op zich, dat gooit hij er terloops even tussendoor en dan moeten we dat maar meteen snappen en onthouden. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik heb ook al veel tips en voorbeelden en ideeën op Pintererest gevonden, heb me daar wel mee vermaakt. Onze leraar legt bij ieder apart, dus per toestel uit waar de knop voor het onderwerp waarover het gaat zit en hoe die bediend moet worden. Dat is wel erg fijn!

   Verwijderen
 2. Verhip ja zeg..wat een verschil..Leuke foto's heb je gemaakt om het verschil te laten zien!!! De belichting is niet mijn ding,speel maar op safe dacht ik..haha ook dan heb ik nog wel eens dat de belichting net nog niet goed is.Leuk te lezen dat je plezier hebt met de cursus!!

  BeantwoordenVerwijderen

Je maakt me blij met een reactie, dank je wel!